מה יותר ישראלי מלצאת לפיקניק ביום העצמאות?

לכבוד יום הולדתה ה-75 של המדינה, החברה להגנת הטבע קיבצה עבורכם המלצות ל-75 אתרים יפהפיים ברחבי הארץ, המתאימים לפיקניק משפחתי או עם חברים ולטיול קצר בסביבתם! בִּחרו לכם אחד מ-75 האתרים המוצעים לכבוד החג, ושִמרו את הקישור לרשימה זו לפעמים הבאות שתרצו לצאת לפיקניקים ברחבי הארץ.

גולן

חניון נבי חזורי

נבי חזורי הוא אתר קבורה קדוש לדרוזים. מספרים שהשיח’ חזורי היה איש של שלום, שנהג לשבת על אם הדרך ולברך את ההולכים לאורכה. במקום יש חורשת אלונים עתיקה ופינת הנצחה לזכר 31 נופלי סיירת אגוז. הסיירת לקחה חלק חשוב בכיבוש צפון הגולן. על שם ארבעה מנופליה הוקם היישוב נווה אטי”ב הסמוך.

איך מגיעים?
סמוך ליישוב נווה אטי”ב.
כִּתבו בוויז: “חניון סיירת אגוז/נבי חזורי”.

יער אודם

יער מרשים, שמשתרע בסמוך להר אודם ברמת הגולן, בגובה 1,000 מטרים מעל פני הים. יער אודם הוא שריד ליער פארק שכיסה את האזור בעבר. במקום פזורות פינות טבע שקטות שאפשר לערוך בהן פיקניק רגוע ומקסים. מומלץ לשלב עם טיול קצר לג’ובות הפזורות ביער, שהן מכתשים קטנים, שנוצרו מהתפרצות געשית.

איך מגיעים?
מכביש 98 או מכביש 978, בסמוך לצומת יער אודם.
כִּתבו בוויז: “יער אודם הג’ובה הגדולה”. 

עין סלוקיה מעיינות עדן

באתר יש מעיינות מים צלולים שמקורם במעיין סלוקיה. חלקם זורמים למפעל מי עדן וחלקם זורמים לבריכות מלאכותיות רדודות לטובת רחצה. באתר פזורים שולחנות וספסלים לפיקניק, והוא מונגש לעגלות ולכיסאות גלגלים.

איך מגיעים?
האתר נמצא על כביש 87 בסמוך לצומת קצרין, החניה בצמוד לכביש.
כִּתבו בוויז: “מעיינות עדן סלוקיה”.

מצפה קוניטרה-רונן

מנקודת התצפית נשקף הנוף המרשים של רמת הגולן: מטעי פרי, תילים געשיים סוריים, מאגר קוניטרה וקוניטרה הישנה. התצפית נקראת על שמו של תושב עין זיוון, רונן גלבוע ז”ל. לאחרונה הוכשר שביל קצר, “עמק הבוסתנים”, היוצא מהתצפית. מומלץ לטייל בו ואפשר גם לפרוס בו מחצלת לפיקניק. בסמוך לתצפית הוקם אתר המתאר את קרבות מלחמת יום כיפור שהתקיימו באזור.

איך מגיעים?
מצפה קוניטרה-רונן סמוך לקיבוץ עין זיוון על כביש 98.
כִּתבו בוויז: “מצפה קוניטרה-רונן”.

גליל עליון וגליל מערבי

חניון עין רועים – דרך נוף הרי נפתלי

דרך נוף הרי נפתלי מתאימה לכל סוגי רכב. הדרך, שאורכה 12 קילומטרים, עוברת על מצוק רמים המתנשא מעל קרית שמונה, ומשקיפה אל נוף עמק החולה והרי הגולן. לכל אורכה של הדרך פזורים מספר חניונים מסודרים ובהם שולחנות פיקניק. חניון עין רועים צמוד למעיין עונתי הנובע לבריכת אבן. במקום גדלה צמחיית מים, כמו פטל קדוש, קנים ותאנה. לכבוד יום העצמאות מומלץ לעבור ב”אנדרטת האריה השואג” בתל-חי הסמוכה. 

איך מגיעים?
הדרך יוצאת מכביש 9977 העולה לקיבוץ מנרה, וממשיכה עד קיבוץ יפתח בכביש 886. ניתן להגיע מצפון ומדרום. יש לעקוב אחר השילוט במקום.
כִּתבו בוויז: “חניון עין רועים – דרך נוף נפתלי”.

הר מירון

הר מירון הוא ההר הגבוה ביותר בצידה המערבי של מדינת ישראל. יש בו טבע פראי ופריחה עונתית נהדרת. הר מירון הוא אחד משמורות הטבע הראשונות בישראל. בקרבת ההר שני חניונים מצוינים: האחד, חרבת חוממה; והשני, חניון הפסגה. בשני החניונים יש אפשרות לשיטוט והליכה קצרה ברגל, וכמו כן מתחם פיקניק מסודר ובו שולחנות וברז מים. בחניון הפסגה מוצבים שירותים זמניים.

איך מגיעים?
בכביש 89 ישנו שילוט שמכוון לפסגת ההר.
כִּתבו בוויז: “חניון חרבת חוממה” או “חניון הפסגה הר מירון”.

יער ברעם

יער ברעם הוא יער נטוע מסביב ליישובי מרום הגליל: ברעם, יראון וכרם בן-זמרה. היער חולש על מרחב נחל דישון. בחודשי האביב אפשר ליהנות מפריחת האירוסים באזור. במרחב נטועים עצי אורן וגדלים עצי חורש טבעי והם מספקים צל במשך כל ימות השנה. המקום נוח לחניה ויש בו מספר שולחנות פיקניק. 

איך מגיעים?
היער סמוך לצומת חירם, בכביש 899. יש לפנות ימינה לשביל עפר.
כִּתבו בוויז: “חניון יער ברעם”, נקרא גם “חניון לאה ויצחק רבין”. 

פארק גורן

פארק גורן ממוקם צפונית לנחל כזיב. גודלו כ-2,000 דונם והוא ממקום בלב החורש הגלילי. במקום מספר חניונים המתאימים לפיקניק: המצפור, המונפורט, הזיתים. בכל חניון פזורים שולחנות פיקניק רבים, יש שירותים מסודרים, מצפורים ושבילי טיול מסומנים. המקום הוא גם בסיס יציאה לטיול בנחל כזיב, ואם יתמזל מזלכם, תפגשו ביחמור פרסי, אייל בר ששוחרר לטבע. 

איך מגיעים
הכניסה מכביש 899, או מכביש הגישה של גרנות הגליל.
כִּתבו בוויז: “פארק גורן” ואת שם החניון שבחרתם.

חניון שיירת יחיעם

אתר זיכרון ל-46 חללי שיירת יחיעם שנפלו במקום במרץ 1948. בילוי במקום זה ביום העצמאות הוא שילוב מצוין בין חניון מזמין ונוח לפיקניק בלב חורשה מוצלת, ובין אתר מורשת קרב חשוב. באתר מוצגים פסלים של יחיאל ערד (שאחיו נפל בשיירה), אנדרטה ומפה המתארת את מהלך הקרב, ויש בו שבילים סלולים. באחד השבילים ניצבים משורייני יחיעם כפי שנמצאו לאחר המלחמה, ממש במקום שבו השיירה הותקפה. שביל נוסף מוביל לטחנת קמח ישנה. בסמוך לאתר ישנם חניוני פיקניק, חלקם מונגשים, ואין בהם שירותים.

איך מגיעים?
האתר נמצא מדרום לצומת כברי, כביש 70. הכניסה לבאים מכיוון דרום בלבד.
כִּתבו בוויז: “אנדרטת שיירת יחיעם”.

שביל נחל נעמן

נחל נעמן הוא נחל איתן שנשפך לעכו. בשנת 2007 ביצעה קק”ל עבודות שיקום באזור והכשירה שביל הליכה. השביל עובר בשמורת כרי נעמן, ואם יתמזל מזלכם תפגשו בבעלי חיים חובבי מים מתוקים: צב רך שהובא לכאן במיוחד במהלך עבודות השיקום והדגים לבנון הירקון ושפמנון. לאוהבי הלכת שביניכם כדאי לצעוד בשביל שאורכו 4 קילומטרים, העובר בגשרים להולכי רגל, מתקני משחקים, חורשת אקליפטוסים מוצלת ופינות ישיבה וחמד רבות. השביל מונגש בקצהו הצפוני, ובאזור זה פזורים שולחנות פיקניק.

איך מגיעים
הכניסה ממחלף כרי נעמן. 
כִּתבו בוויז: “שביל נחל נעמן”.

 

גליל תחתון, עמק המעיינות וכנרת

נחל הקיבוצים 

נחל הקיבוצים הוא נחל איתן הזורם במשך כל השנה. לאורכו של הנחל יש שביל עפר, ואפשר לטבול בנחל לסירוגין. אפשר גם להשתכשך בבריכת הקצינים הבריטים או לעבור בתוך צינורות בטון המנקזים את המים. הכניסה למים היא באחריות המטיילים בלבד, שימו לב שיש בו גם מקטעים של מים עמוקים. לאורכו של הנחל יש חורשות ובהן שולחנות פיקניק. מומלץ לשלב טיול ב”תל שוכה” או ביקור ב”בריכת הקיבוצים”. 

איך מגיעים?
דרך עפר מכביש 699, ליד ניר דוד.
כִּתבו בוויז: “חניון בריכת נחל הקיבוצים”.

יער בית קשת

יער בית קשת נמצא על מורדות רכס נצרת, וממנו נשקף נוף לגליל התחתון ולעמק יזרעאל. היער משתרע על פני 25 אלף דונם וגדלים בו אלוני התבור. ביער עוברת דרך נוף שאורכה 18 קילומטרים, ומשולבים בה פינות חמד, יער פארק, יער נטוע, תצפיות ושרידי עבר. מתחמי פיקניק ובהם פינות ישיבה תמצאו בחניון יוליאנה, במצפה תורעאן, במצפור וחניון בית היערן, ובתל גובל.

איך מגיעים?
אפשר להגיע ממחלף גולני, כביש 77 או מנצרת עילית או מקיבוץ בית קשת.
כִּתבו בוויז: “יער בית קשת” ואת שם החניון שבחרתם.

גן לאומי ציפורי (ריש לקיש), יער סוללים 

הגן הלאומי ציפורי משלב יער פארק אלונים גלילי ויער נטוע של אורנים וברושים. במקום מצויים שרידי עבר דוגמת בורות מים. שימו לב כי ישנם מספר מחסומים לכלי רכב ולא כל הדרכים עבירות לכל סוגי כלי הרכב. במתחם יש חניה, שבילי גישה נוחים ופזורים בו שולחנות וספסלי פיקניק. מומלץ לשלב ביקור באתר הארכיאולוגי של ציפורי, העיר שבה נחתמה המשנה, או בעין יבקע, הנקרא גם “מעיין הסוסים”.

איך מגיעים?
כביש 79, מהפנייה לקיבוץ הסוללים וליישוב שמשית, כמו כן גם מצומת ציפורי.
כִּתבו בוויז: “יער הסוללים”.

יער שווייץ – חניון גוטמן

יער שווייץ מכסה את המדרון מרמת פוריה לכנרת. יער נטוע של אורנים, ברוש וחרובים. יהודי שווייץ תרמו כסף וסייעו בנטיעת העצים ומכאן שמו. באזור יש פינות טבע פסטורליות, תצפיות נוף מרשימות, מסלולי הליכה מונגשים, מתקני משחקים, שולחנות פיקניק ובריכת חמד – מעיין! הדרך המובילה ליער צרה ועל כן יש להחנות רק בחניונים מוסדרים. חניונים מומלצים לערוך בהם פיקניק: חניון גוטמן, החניון התלת-מפלסי, חניון לילה ומצפור קארל לוץ.בנוסף, בחניון עין פוריה ישנו שביל למעיין וספסל תצפית.

איך מגיעים?
מכביש 77 או מכביש 7677. הכניסה ליער היא בסמוך לאכסניית פוריה.
כִּתבו בוויז: “יער שווייץ”.

יער מנחמיה

יער מנחמיה הוא יער נטוע של אורנים, אקליפטוסים ומעט אלות אטלנטיות. היער משתרע על מורדות הגליל התחתון המזרחי – מהר יבנאל לעבר המושבה מנחמיה. במקום עוברת דרך נוף יפה שמומלץ לטייל בה, ולאורכה פזורות מספר פינות צל ובהן שולחנות פיקניק, ונקודות תצפית לכיוון עמק הירדן. מומלץ לבקר ב”עץ של גולני” ובאנדרטת לוי אשכול, ולערוך את הפיקניק בחניון האלות. 

איך מגיעים?
מהיישובים יבניאל ומנחמיה.
כִּתבו בוויז: “יער מנחמיה”.

כרמל ועמקים

פארק נחל הקישון

נחל הקישון הוא נחל רחב שנשפך לים תיכון. שטח אגן הניקוז שלו הוא השני בגודלו מבין נחלי החוף. בעבר מי הנחל זוהמו. בשנת 1994 הוקמה “רשות נחל הקישון” ובשנת 2011 הונחה אבן הפינה ל”פארק מורד נחל הקישון”. פארק נחל עובדיה (שגם הוא אזור מומלץ לפיקניק ביום העצמאות) ופארק נחל הקישון נחשבים לריאה הירוקה של מטרופולין חיפה. באזור ישנם שרידים של מלחת חוף נדירה (“האפנדיקס”), צמחייה מקומית ומגוון גדול של מיני עופות. בזכות מיקומו ועבודות השיקום שנעשו בו, הפארק עשיר בטבע עירוני משוקם, יש בו טיילת מטופחת, מספר סככות ושולחנות פיקניק. 

איך מגיעים
כִּתבו בוויז: “פארק מורד נחל הקישון – מעגן הדיג”.

חניון האגם

“ההר הירוק כל ימות השנה” אף פעם לא מאכזב. באמצע הרכס, על נתיב הזרימה של נחל אורן, נבנה אגם מלאכותי לאגירת מי שיטפונות. האגם מתמלא בהתאם לעונה ולכמות המשקעים. במקום יש שרידי בוסתן, עצי זית עתיקים ועצי חורש ירוקים ונעימים. מעוניינים לצעוד קצת? במרחק לא רב נמצא עין אלון, בריכה נמוכה שאפשר לשכשכך בה את הרגליים. החניון רחב ויכול לאכלס נופשים רבים, יש בו שירותים מסודרים, ברז מים ושולחנות פיקניק. 

איך מגיעים?
החניון נמצא על כביש 721.
כִּתבו בוויז: “חניון האגם” (שימו לב שאפליקציית הניווט אכן מובילה אתכם לכרמל).

חניון יום שוויצריה הקטנה

בסמוך לאוניברסיטת חיפה והחי-בר, בלב החורש הצפוף של הכרמל, משתרע חניון יום רחב ידיים שפזורים בו שולחנות פיקניק רבים, ויש בו שירותים מסודרים. באביב פורח באזור זה השושן הצחור הנדיר. על מנת לצפות בפריחתו יש ללכת כקילומטר בשמורת שוויצריה הקטנה בשביל הליכה ירוק, ולהמשיך בשביל הליכה אדום עד הגעה לשלטי הסבר על הפריטים הבודדים שאפשר למצוא בשמורה. כדאי לבקר גם בצניר נחל כלח המרשים. המקום נקרא “שוויצריה הקטנה” בשל יופיו הרב, ומשום שהזכיר לבריטים את נופיה המרהיבים של אירופה.

איך מגיעים?
בכביש 672, מול אוניברסיטת חיפה יש להמשיך עם השילוט.
כִּתבו בוויז: “חניון יום שוויצריה הקטנה”. 

דרך נוף כרמל

דרך נוף כרמל עוברת בצד הצפון-מזרחי של הכרמל, הפונה לכיוון העמקים ונפת נחל קישון. הנוף בדרך כרמל מרשים ביופיו, ומתאפיין ביערות חורש טבעי ויערות אורן נטועים. בדרך יש שני חניונים מוצלים ובהם שולחנות פיקניק ושירותים מסודרים. האחד, חניון יער היערנים הסמוך לנחל נשר; והשני, חניון שביל ישראל בתחילת נחל מעפילים. חפשו את ספריית השביל שבסמוך לחניון.

איך מגיעים?
בכביש 7212 שבין נשר לחיפה פונים לכיוון “דרך נוף כרמל”.
כִּתבו בוויז: “חניון יער היערנים” או “חניון שביל ישראל”.

נחל השניים (פארק אקולוגי) יקנעם

הפארק האקולוגי הוא אתר טבע בתוך מרקם עירוני, שממוקם בפאתי העיר יקנעם. לפארק חשיבות רבה, שכן הוא מאפשר חלחול של מי גשמים לקרקע ובכך מונע הצפות ושיטפונות. בפארק יש טיילת סלולה, עצים, ספסלים ופסלים. בקצהו הדרום-מזרחי הוא מתחבר לעמק השלום. “נחל השניים” נקרא על שם יואש זולר ויצחק קליצ’סקי זכרם לברכה, שנפלו באזור בזמן המרד הערבי בשנת 1936. 

איך מגיעים
מצומת אליקים פנו מזרחה לכיוון יקנעם בכביש 672.
כִּתבו בוויז: “פארק נחל השניים יקנעם”.

פארק רמות מנשה, החניונים סביב נחל רז 

רמת מנשה היא רמה קרטונית, והנוף השולט בה הוא גבעות רכות. פארק רמות מנשה הוא מתחם הוא פארק ביוספרי המשלב בתוכו יער נטוע, חורש טבעי, נחלי איתן זורמים, שמורות טבע, שטחי חקלאות ויישובים כפריים. במתחם יש חניה מסודרת, שולחנות פיקניק, מתקני משחקים, מעגלי מדורה ופחי אשפה. מומלץ לערוך פיקניק בגבעת הרקפות, בחניון אורן זמיר או בחניון יער ווסטרוויל, ולשלב טיול קצר לנחל רז.

איך מגיעים?
לפארק כניסות רבות: ממחלף אליקים, כביש 67, מכביש יקנעם-מגידו 66 או מכביש 6953 המחבר בין משמר העמק לעין השופט. 
כִּתבו בוויז: “פארק רמות מנשה”.

יער הזורע והר גחר

היער הוא חלק מפארק רמות מנשה, והוא מהיערות הוותיקים ביותר בישראל. נטועים בו כעשרים מיליון עצים! ביניהם עצים מחטניים דוגמת אורנים ועצי חורש רחבי עלים. דרך נוף חוצה את היער ולאורכה פזורות פינות פיקניק רבות, חלקן מונגשות, ובהן שולחנות פיקניק, מעגלי מדורה, מתקני מנגל, חניה ואף ברז מים. חניונים מומלצים: הר גחר, נחל גחר, גלעד, ומצפור על שם טל יפרח. שימו לב כי בימים אלה חניון נחל השופט (השביל המונגש) נמצא בתהליכי שיפוץ ולא ניתן להיכנס אליו. כמו כן הדרך ישנה מצומת הר גחר ועד חניון חרובים (נחל השופט) צפויה להיות חסומה. מומלץ לשלב ביקור וטיול בעמק השלום או בעין פרור.

איך מגיעים?
מכביש יקנעם-מגידו 66.
כִּתבו בוויז: “יער הזורע” ואת שם החניון שבחרתם.

 

מישור החוף מצפון עד מרכז

יער חוף כרמל (יער עופר)

יער עופר נמצא בחיבור שבין הר הכרמל לחוף הים. היער נטוע עצי חורש, ויש בו שבילי אופניים והליכה, תצפיות, דרכי נוף ופינות חמד. ביער יש חניונים רבים, שבכולם פזורים שולחנות וספסלי פיקניק. באנדרטת מוטי שרון יש שולחנות פיקניק, אך היא אינה נגישה לכלי רכב. רשימת חניונים מומלצים: חורבת שמרי, חורשת קסטנר, מצפור עדנה רוג’רס. רשימה (חלקית) של חניונים מונגשים: כרמלים, הזיתים, עופר, שבילי רון.

איך מגיעים?
מהכביש שמוביל ליישובים עופר וכרם מהר”ל.
כִּתבו בוויז: “יער עופר” ואת שם החניון שבחרתם.

גן ירון בזיכרון יעקב

זיכרון יעקב, אחת מהמושבות הראשונות של העלייה הראשונה, ממוקמת בחלקו הדרומי של רכס הכרמל. גן ירון נמצא בפאתי זיכרון יעקב. זהו גן הנצחה לזכרו של ירון אמיתי ז”ל. במקום צומח חורש ים תיכוני טבעי, ויש משחקי אבן חרוטים בסלע, פינות מוצלות וברז מים. המקום אינו גדול, אך מאפשר בילוי בחיק טבע טבעי לחלוטין.

איך מגיעים?
הגן נמצא בקצה רחוב מעוף הציפור.
כִּתבו בוויז: “גן ירון זיכרון יעקב”.

פארק אלונה, ההר העגול – עמיקם

זהו פארק של חורש ים תיכוני המשולב ביער נטוע. ליד מושב עמיקם מתנשאת גבעה עגולה, ולכן המקום נקרא ההר העגול. בפסגת ההר יש חניה מסודרת, שולחנות פיקניק ופינת הנצחה לזכרם של הצנחן ראובן גלקין יליד עמיקם ושל הנופלים מפלוגתו. מומלץ לשלב ביקור באתרים הסמוכים להר: בנקבת אלונה-מי קדם, בעין אביאל או בשמורת הטבע אלוני יצחק.

איך מגיעים?
מכביש 6533, דרך מושב עמיקם.
כִּתבו בוויז: “ההר העגול”.

פארק השרון, יער חדרה

יער חדרה נמצא בדרום-מערב העיר. ביער נטועים עצי אקליפטוס וגדלים בו גם עצי אלון התבור וחרוב, שריד ליער פארק שאפיין את אזור השרון. במקום פזורים שולחנות פיקניק, יש ברז מים וחניה. מומלץ לשלב טיול קצר לשמורת בריכת סמר, בריכת חורף בעלת חשיבות אקולוגית רבה, ביער עצמו.

איך מגיעים?
מכביש 4 לדרום, תחנת הדלק הדרומית ביותר בעיר. היער נמצא בסמוך לתחנת הרכבת “חדרה מערב”. כִּתבו בוויז: “יער חדרה”.

פארק נחל חביבה

נחל חביבה זורם מהשומרון לכיוון מישור החוף. הוא אחד מיובליו של נחל חדרה. אזור הפארק שוקם לאחר שנים של הזנחה, נשתלו בו עצים והוסדר שביל הליכה נעים ונוח. בנחל זורמים מים במשך כל השנה, חלק ממקור המים הוא מנביעות טבעיות של הנחל. שימו לב כי המים אינם טובים לשתייה או לרחצה. במקום פזורות פינות חמד, פינות ישיבה ובהן שולחנות פיקניק.

איך מגיעים?
הפארק סמוך לקיבוץ להבות חביבה.
כִּתבו בוויז: “פארק נחל חביבה”.

נחל אלכסנדר

נחל אלכסנדר הוא נחל איתן המציע יום בילוי מהנה. במימיו חיים צבים רכים, שהם בעל חיים ייחודי.
לאורכו של הנחל יש פינות ישיבה נוחות, מתקני משחקים, גשרים וטיילת מונגשת ומתאימה לעגלות. נחל אלכסנדר מתאפיין בשילוב נעים בין פארק מטופח ומפותח לבין שביל בעל אופי טבעי יותר. מומלץ לערוך פיקניק בגשר הצבים או בחניון מעברות, ולשלב ביקור בחורבת סמארה, הנמצאת בהמשך הנחל או בחוף בית ינאי הסמוך.

איך מגיעים?
מכביש החוף 2 או מכביש 4.
כִּתבו בוויז: “נחל אלכסנדר”.

יער נתניה (חורשת הסרג’נטים)

שמו של היער, “חורשת הסרג’נטים”, ניתן לו בשל הקשר לפרשיית חטיפתם של שני סרג’נטים (סמלים) בריטים בשנת 1947. בכניסה ליער יש חניון מסודר ובו שולחנות פיקניק ומתקני משחקים. במקום נטועים עצי אורן ואקליפטוס, ויש בו צמחייה טבעית עם פריחה עונתית. שביל נוח להליכה מקיף את היער ולאורכו פזורים ספסלים ופינות חמד. שימו לב, אסור להבעיר אש ביער.

 איך מגיעים?
מכביש 57, מחלף נתניה.
כִּתבו בוויז: “יער נתניה”.

שומרון

עין מח’נה / מעיין עמשא

ליד היישוב גבעת סנה יעקב, בעליות להר ברכה, תמצאו שתי בריכות שכשוך של נביעת המים מעיין עמשא. הבריכות רדודות ומתאימות לכל המשפחה. במקום יש חניה נוחה, בוסתני פרי ופינות מוצלות. המעיין נקרא על שמו של עמשא משולמי ז”ל שנפל בלבנון. מומלץ לשלב ביקור בשמורת האלות האטלנטיות הסמוכות או במפעל הטחינה של הר ברכה.

איך מגיעים?
בעליות להר ברכה. חורשת אלונים ליד מצפה יוסף וטחינה הר ברכה. מכביש 5072, אחרי כיכר מחנה חורון.
כִּתבו בוויז: “מעיין עמשא”.

מחוז תל אביב

יער קולה

יער קולה משתרע על פני כ-3,000 דונם, בין אלעד לשוהם. ביער יש שבילי הליכה, פינות פיקניק מרובות, שרידים ארכיאולוגיים רבים (ביניהם מערות קבורה, בורות מים, מאוזוליאום רומי) וריכוזי פריחה עונתיים. מומלץ לבקר ב”אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני הכ”ח”, לזכר חיילי החטיבה שנפלו באזור במלחמת העצמאות, בקרבת האנדרטה מוצבים שולחנות פיקניק של קק”ל. מהמקום יוצא שביל הליכה נעים בצבע סימון שחור.

איך מגיעים?
מכביש 44, בין מחלף נחשונים למחלף בן שמן, כביש 6.
כִּתבו בוויז: “אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני”.

יער ראש העין 

יער ראש העין הוא יער נטוע קהילתי, באחריותה של קק”ל. ליער חשיבות גדולה שכן הוא משמש ריאה ירוקה בצפון העיר. היער משתרע על פני כ-1,050 דונם. במקום שרידים ארכיאולוגיים כמו למשל גבעת אבן העזר, ויש בו שילוב קסום של טבע נטוע וחורש טבעי. ביער יש חניונים מסודרים ובהם שולחנות פיקניק. חלק מהחניונים מונגשים, כמו “בצל האקליפטוס” ו”מצפור אילן”. חלק משולחנות הפיקניק מונגשים גם הם.

איך מגיעים?
הכניסה הראשית מצומת הרחובות נחל רבה וקיבוץ גלויות.
כִּתבו בוויז: “חניון בצל האקליפטוס, יער ראש העין”.

יער חורשים

יער חורשים משתרע על פני 2,700 דונם של גבעות בחיבור שבין השומרון לשרון. במרכז היער עובר נחל קנה הגדול, ובאזור גדלות צמחיית נטוע וצמחיית חורש ים תיכוני שומרוני אופיינית: אוג קוצני ויסמין שיחני, עצי אקליפטוס, חרוב, אשל ועוד. הדרכים ביער והדרכים לתצפיות נגישות לרכב פרטי. באזור יש חניוני פיקניק מרובים ומגוונים, כמו חניון חורבת זכור, חניון מול האבוקדו.

איך מגיעים?
ממחלף חורשים.
כִּתבו בוויז: “יער חורשים”.

גן לאומי מקורות הירקון (בית לאה) 

נחל הירקון הוא הגדול בנחלי החוף. “גן לאומי ירקון” מתחיל בתל אפק, ממשיך לפארק “מקורות הירקון” ומגיע עד לצומת מורשה. הנחל נשפך לים התיכון בתל אביב. לאורכו של הנחל פזורות פינות פיקניק מוצלות, ויש בו נקודות ציון בעלות ערך היסטורי וערכי טבע. דרך עפר עבירה לכל כלי הרכב מובילה לאחת מהפינות המוצלות הללו, שנקראת “בית לאה”. זהו בית פרדס היסטורי ששמו ניתן לו בגלל כתובת גרפיטי שרוססה על אחד מקירותיו בשנות ה-90.

איך מגיעים?
הגן הלאומי נמצא ליד כביש 40, דרך כביש המועצה האזורית דרום השרון.
כִּתבו בוויז: “בית לאה”.

הפארק האקולוגי הוד השרון

הפארק האקולוגי שוכן בצמוד לאזור התעשייה של הוד השרון, ומאפשר בילוי בטבע עירוני הודות לשילוב של שיקום טבע ונוף עם פינות פיקניק נעימות. במקום יש אגם אקולוגי מלאכותי, גבעה עם תצפית (הגבעה היא המזבלה העירונית לשעבר), מתקני ספורט ופינות ישיבה מוצלות.

מישור החוף / שפלה דרום מתל אביב

גן לאומי כורכר נס-ציונה

בין היישובים נס-ציונה, בית עובד ואירוס נמצא גן לאומי שאינו מוכרז. במרחב הפארק יש גבעות כורכר שבהן ריכוזי צמיחה של אירוסים ופרחים נוספים. במרכזו של הפארק יש חורשות של עצי אורן ואקליפטוס, וסלולים בו שבילי הליכה ושבילי אופניים. 

איך מגיעים?
הגן נמצא בין כביש 42 לנס-ציונה.
כִּתבו בוויז: “גבעות הכורכר נס-ציונה”.

יער המלאכים-שחריה

יער המלאכים-שחריה נמצא באזור הדרום-מערבי של שפלת יהודה, בחיבור שבין הרי יהודה ומישור החוף. במקום יש מחילות מסתור מתקופת בר-כוכבא, ואתרים ארכיאולוגיים, כמו בתי מגורים, בורות מים, בתי גידול יונים ועוד. ביער עוברות דרכים סלולות ומשולטות המתאימות לכל כלי הרכב, וכן חניונים רבים לפיקניק משפחתי משודרג: שולחנות, מעמדים למנגל ופחי אשפה, ובחלקם אף ברזי מים. חניונים מומלצים: חניון עמק החרובים, חניון כבשן הסיד, האקדמיה לתירוש; “חורבת כרוע” והחניון שבסמוך הם אתרים מונגשים. היער נקרא “שחריה” על שם מעברת שחריה שהוקמה בסמוך לו בשנות ה-50, ו”יער המלאכים” על שם קהילת יהודי לוס אנג’לס שתרמה להקמתו.

איך מגיעים?
מכביש 35, בין קריית גת לבית גוברין.
כִּתבו בוויז: “יער המלאכים” ואת שם החניון שבחרתם. 

חורשת הצנחנים בפלמחים

בחורשת הצנחנים הנעימה והנגישה נטועים עצי אקליפטוס, ופזורים בה שולחנות פיקניק. מדרום לחורשה צונחים חיילים במהלך קורס הצניחה והוריהם צופים בהם ממנה, ומכאן שמה. מומלץ לשלב טיול לאורך נחל שורק לכיוון אי הצבים ולתצפית הקורמורנים. 

איך מגיעים?
מצומת עין הקורא ליד קיבוץ פלמחים.
כִּתבו בוויז: “חורשת הצנחנים”.

ירושלים

יער עמינדב: יד קנדי וחרבת סעדים

יער עמינדב נמצא על רכס שלמון-שורק. יש בו שילוב של עצים נטועים וחורש טבעי שיחדיו יוצרים את השטח הפתוח הגדול ביותר במחוז ירושלים. ביער דרכי נוף נוחות, שבילי הליכה ברגל ושבילי אופניים, שרידי עבר וחניוני פיקניק. תצפית יד קנדי היא המקום הגבוה ביותר ביער, והיא נקראת על שמו של נשיאה ה-35 של ארצות הברית. במקום פזורים שולחנות פיקניק. ב”חניון נופש פעיל” יש גם ברז מים. באזור יש מגוון חניונים: חרבת סעדים, חוות הגתות, חניון הכבשן, מצפור בתיר הרטמן, חניון הטרסה. מומלץ לטייל בשביל המעיינות של ירושלים הנמצא בסמוך. 

איך מגיעים?
מכביש הגישה ליישובים אורה ועמינדב.
כִּתבו בוויז: “יער עמינדב” ואת שם האתר/החניון הנבחר. 

רכס לבן ועין לבן

הרכס נמצא בין שכונת עיר גנים הירושלמית לבין היישובים אורה ועמינדב. שמו ניתן לו על שום סלע הקרטון הלבן שממנו הוא עשוי. האזור נקרא גם פארק נחל רפאים. הרי ירושלים עשירים במעיינות: ברכס לבן נובעים עין לבן, עין איתמר, עין אבו-סניר ועין סיף. אין במקום שולחנות פיקניק מסודרים, אך בחורש הטבעי בין המעיינות אפשר לערוך פיקניק מהנה במיוחד.

איך מגיעים?
מכביש גן החיות התנ”כי ועין יעל, או משכונת קרית מנחם.
כִּתבו בוויז: “רכס לבן”.

יער הסטף והר איתן

יער הסטף נמצא על רכס איתן, מעל נחל שורק. הסטף הוא אתר המשחזר חקלאות מסורתית. במקום יש בוסתנים של עצי פרי ארץ-ישראליים, ושני מעיינות פתוחים לכלל הציבור. באתר המעיינות אסור להדליק מנגל או להבעיר אש. באזור יער הסטף מקומות רבים לערוך בהם פיקניק: החניה העליונה של הסטף, החניה התיכונה, יער משה דיין, ובדרך לכיוון חוות העיזים. בהר איתן הוקמו פינת אבידוב לזכרו של אבידוב שוהם ז”ל, פינת מרגוע לזכרו של סגן אורן מלצר ז”ל, פינת ישיבה ומתקנים לזכרו של סגן אריאל עובדיה ז”ל. בהר איתן יש שירותים מונגשים.

איך מגיעים?
ממחלף הראל בכביש 1, מכביש 3965 מצומת הסטף, מכביש 395.
כִּתבו בוויז: “סטף” או את שם החניון שבחרתם.

הר הטייסים

הר הטייסים הוא אחת הפסגות הגבוהות ביותר בהרי ירושלים. הוא ממוקם בשלוחה שיורדת לכיוון מערב מכיוון הקסטל, בסמוך לרמת רזיאל. באזור גדל חורש טבעי. האזור שמור הודות לריכוז סחלבים עשיר ונדיר הפורח בסוף החורף. מומלץ לשלב ביקור במעיין עין טייסים הסמוך להר. המקום נבחר לאתר ההנצחה הראשי של חיל האוויר. באזור מצפה הטייסים פזורים שולחנות פיקניק ויש ברז מים.

איך מגיעים?
מצומת הקסטל, כביש 395.
כִּתבו בוויז: “הר טייסים”.

יער ירושלים

יער ירושלים ממוקם בקצה הצפון-מערבי של העיר, בין השכונות. גדלה בו צמחייה נטועה של עצי אורן וארזי לבנון, וכמו כן עצי שיטה, חרוב ושקד. יער ירושלים הוא יער קהילתי המשמש כריאה ירוקה לעיר. באזור יש טרסות עתיקות ותעלות שחפרו העות’מאנים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. באתר הארכיאולוגי מצפה כרם יש ממצאים מתקופות היסטוריות שונות. אפשר לערוך פיקניק בחניונים שבאזור: חניון לב העיר, ליד מרכז ציפורי; חניון אוסטרליה; חניון גמלאי קק”ל.

איך מגיעים?
דרך בית זית, אזור תעשייה גבעת שאול, יד ושם ושכונת יפה נוף.
כִּתבו בוויז: “יער ירושלים”.

יער רמות, מצפה נפתוח

היער נמצא בסמוך לשכונת רמות אלון בירושלים, השכונה הגדולה ביותר בירושלים. אפשר לערוך פיקניק בגן קיפוד, שבו יש מגרשי משחקים, בחניון טורצ’ינר ובמצפה נפתוח. 

איך מגיעים?
אל שכונת רמות אלון מגיעים דרך מחלף כביש 50 מכביש 1.
כִּתבו בוויז: “יער רמות מצפה נפתוח”.

עמק הארזים, עינות תלם ונחל חלילים

עמק הארזים נמצא בין ירושלים, מוצא ומבשרת ציון, באחד מיובליו של נחל שורק, והוא משמש חלק חשוב במסדרון האקולוגי של מרחב ירושלים. בעמק הארזים יש כמה מוקדים מעניינים, כמו “גן שדה תלם” שבו יש משחקי אבן קלאסיים (דמקה, מנקלה), ו”נחל חלילים” ובו פארק פסלים מיוחדים, הנחל מונגש בחלקו. על אחת הגבעות בעמק הארזים הוקמה “אנדרטת התאומים בירושלים”, לזכר קורבנות אסון מגדלי התאומים. ב”גן הלאומי עיינות תלם”, בינות לאורנים, פזורות כמה פינות פיקניק מוצלות. שימו לב, אסור להבעיר אש בפארק. מקורו של השם “עמק הארזים” בטעות שהשתרשה. בעיינות תלם הוקם יישוב יהודי קטן שתושביו ביקשו לקרוא למקום על שם העצים שצומחים בעמק, הם טעו לחשוב שהברושים שהם רואים הם ארזים ולכן קראו לו כך.

איך מגיעים?
הפארק ממוקם מתחת לכביש 1.
כִּתבו בוויז: “גן לאומי עיינות תלם”.

יער השלום

יער השלום הוא אתר טבע עירוני בדרום-מזרח ירושלים, בין טיילת ארמון הנציב לאבו תור. זהו יער נטוע של עצי אורן, ברוש וארז ובשטחו עובר נחל אצל. במקום יש שרידי עבר כמו אמת מים ומערות קבורה. היער סמוך לטיילת ארמון הנציב הצופה אל העיר העתיקה. במקום יש מספר פינות תצפית וכמו כן פינות הנצחה רבות.

איך מגיעים?
מטיילת ארמון הנציב או מדרך חברון/חנוך אלבק.
כִּתבו בוויז: “יער השלום”.

פארק עצמאות ארצות הברית, הר יעלה

הפארק נמצא בדרום-מערב הרי ירושלים. הנחלים המרכזיים החוצים אותו הם נחל שורק ונחל האלה. בפארק יש יערות נטועים, חורש טבעי, מעיינות, שאריות של טרסות חקלאיות ושרידי עבר. הפארק הוקם לציון 200 שנה לעצמאות ארצות הברית. בכל היער פזורים חניוני פיקניק ובחלק מהם גם מגרשי משחקים, שירותים מסודרים וברז מים. אפשר לערוך פיקניק בהר יעלה, בחניון חרבת בית עיטאב, ב”בר בהר” ובחרבת חרוז (ליד מחסיה).

איך מגיעים?
מכביש 3855 מצומת מחסיה, מכביש עמק האלה-בית שמש, מכביש 386 מצומת כרם.
כִּתבו בוויז: “הר יעלה” או את שם החניון שבחרתם.

יער אשתאול וחניוני דרך בורמה

היער הוא חלק מפארק רבין. במלחמת העצמאות פיקד יצחק רבין, לימים ראש הממשלה, על חטיבת הראל שנלחמה לשמור על הדרך לירושלים פתוחה. הפארק משתרע על פני 12 אלף דונם של יער נטוע. לפארק חמש כניסות לכלי רכב פרטיים. את הדרכים מתחזקת קק”ל, אך יש לנהוג בהן במשנה זהירות. יש במקום דרכי נוף מסומנות, שילוט נוח וחניונים מוצלים ובהם שולחנות פיקניק. דרך בורמה נפרצה במהלך מלחמת העצמאות לכיוון ירושלים הנצורה על בסיס דרך קיימת. הדרך עקפה את רכס לטרון, שהיה בשליטה ירדנית. אפשר לערוך פיקניק בחניונים: עין מסילה, המצפור הפנורמי, מצפה הראל, חניון עין חילה.

איך מגיעים?
היער תחום בין הכבישים 38, 1, 44 וכביש 3.
כִּתבו בוויז: “דרך בורמה” ואת שם החניון שבחרתם.

שפלה, בית שמש

יער המגינים

יער המגינים משתרע על פני כ-3,500 דונם בין היישובים כרמי יוסף, כפר בן-נון, בקוע ונחשון. ביער גדלים עצי אורן, חרוב, ברוש וזית ופזורים בו שרידי עבר ארכיאולוגיים. יער המגינים מוקדש לנופלי מערכות ישראל, והוקמו בו פינות תצפית ואנדרטאות רבות. בפינה שמנציחה את חללי מלחמת לבנון הראשונה יש שולחנות פיקניק, ובאנדרטת “משבר לתקווה” יש חניון ותיאטרון המשקיף לנוף עמק איילון. מומלץ לבקר גם בתל גזר ובעין ורדה הסמוכים.

איך מגיעים?
מכביש 4 ליד צומת נחשון, או מכביש 424 מצומת חטיבה 7. 
כִּתבו בוויז: “יער המגינים”.

יער צרעה – יער הנשיא

רכס צרעה נמצא בחיבור שבין מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. היער משתרע בין צומת שמשון לצומת נחשון. ביער צרעה יש חורש טבעי, שרידי עבר, פסלים, נקודות תצפית וחניוני פיקניק. חלק מנקודות התצפית מונגשות, ויש בהן ברזי מים. ומתקני משחקים. במקום יש חניונים רבים: חניון הקיפוד, חניון על שם רמי גול, חניון הסוהר, חניון סופי, חניון החרוב והטרסה, חניון הזיתים, חניון ללוש. מומלץ לשלב בביקור סיבוב בדרך הפסלים.

איך מגיעים?
מכביש 44, ליד צומת שמשון. מכביש 3835 ליד קיבוץ צרעה.
כִּתבו בוויז: “יער צרעה” ואת שם החניון שבחרתם.

פארק בריטניה

פארק בריטניה משתרע על פני 40 אלף דונם בשפלת יהודה. בפארק יש גבעות רכות של חורש טבעי, יערות נטועים ופזורים בו שרידי עבר. זהו פארק מסודר ויש בו נקודות תצפית נוף רבות, תילים, אתרי טבע וחניוני פיקניק רבים, ביניהם תל עזקא, חניון בור המים, חניון האלון הזקן, חניון הפרפר, חניון הברוטיה, חניון שריגים, חניון אורנים, חניון מצפה משואה, תל גודד.

איך מגיעים?
מכביש 383, מכביש 353, מכביש 38, מכביש 35.
כִּתבו בוויז: “פארק בריטניה” ואת שם החניון שבחרתם.

גן לאומי תל לכיש

לכיש היא עיר מקראית שאוזכרה מספר פעמים בתנ”ך. התל עשיר בשרידי עבר, ביניהם חומה ושער העיר, ארמון, באר מים קדומה, ועץ שיזף שמתנשא לגובה 6 מטרים. בתל יש שבילי הליכה (חלקם מונגשים), תצפיות ונקודות תצפית לנוף של אזור השפלה והרי חברון. בסמוך למתחם החניה פזורים שולחנות פיקניק ולצידם ברזי מים. לאחרונה עסקה רשות הטבע והגנים בפיתוח האתר בקנה מידה גדול.

איך מגיעים?
ליד מושב לכיש, מכביש 38.
כִּתבו בוויז: “גן לאומי תל לכיש”.

יער חרובית ליד תל צפית

יער חרובית הוא יער נטוע של מיני עצי אורן, ברוש, אקליפטוס, חרוב ואשל בנוף של גבעות רכות, ויש באזור גם פריחה עונתית. המשקעים שיורדים בשטחו מתנקזים לנחל האלה, הממשיך לנחל לכיש, ולנחל תמנה, הממשיך לנחל שורק. אפשר לבקר בתל צפית הסמוך. בצידו הצפוני של היער הוקם, בשיתוף עם ארגון נכי צה”ל, פארק הלוחם. באזור יש שבילים, חניונים מונגשים, מתקני כושר, מגרשי ספורט, אמפיתיאטרון פתוח, אזורי פיקניק, ספסלים באזורים מוצלים, מעגלי מדורה וברזי מים. רוב המתקנים מונגשים. מומלץ לערוך פיקניק באחת מהנקודות הבאות: פארק הלוחם, השביל בין הסלעים, שביל הגת, מצפור יונתן טופז, שביל ההורים, חניון צפית, חניון בולגריה, מצפור דוד קרון.

איך מגיעים?
היער נמצא בסמוך לקיבוץ כפר מנחם.
כִּתבו בוויז: “יער חרובית”, ואת שם החניון שבחרתם.

גוש עציון

שמורת עוז וגאו”ן

שמורת עוז וגאו”ן היא שמורת חורש ים תיכוני. השמורה חודשה והורחבה לזכרם של אייל יפרח, גיל-עד שעאר ונפתלי פרנקל זכרם לברכה. במקום יש שרידי עבר, פינות טבע ונוף, חניון קמפינג ובו שולחנות פיקניק, מתקני משחקים, פינות מוצלות וחניה.

איך מגיעים?
השמורה נמצאת בסמוך לצומת גוש עציון.
כִּתבו בוויז: “שמורת עוז וגאו”ן”.

האלון הבודד (בגבעה הצהובה)

הגבעה הצהובה נמצאת בסמוך לאלון שבות. שמה ניתן לה בשל שכבת סלע חוואר צהוב המכסה אותה. במקום גדל חורש ים תיכוני טבעי. האלון הבודד שבגבעה הצהובה הוא עץ אלון עתיק שגילו מוערך בכ-500 שנה. הוא נותר כשריד ליער פארק הטבעי שכיסה את האזור בעבר, וסימל את הגעגועים לגוש עציון. במתחם יש שרידי עבר, ספסלים, אתר הנצחה, מתקני משחקים, נקודת תצפית ופינות מוצלות.

איך מגיעים?
בסמוך ליישוב אלון שבות, מכביש 3511.
כִּתבו בוויז: “האלון הבודד, אלון שבות”. 

בנימין

מעיין מאיר, נווה צוף

המעיין נקרא על שמו של מאיר סגל ז”ל, ממייסדי היישוב נווה צוף הסמוך. שמו הערבי של המעיין הוא עין אל-קוס (הקשתות). המעיין נובע מתוך קשת בקיר סלעי. במקום שתי בריכות מים צלולים, ובהן צמחים ובעלי חיים אוהבי מים כמו שערות שולמית, סרטני נחלים ושחריר נחלים. בסביבת המעיין גדלים עצי דולב ותאנה, ופזורים בה ספסלים ושולחנות פיקניק.

איך מגיעים?
בסמוך לנווה צוף, מכביש 465.
כִּתבו בוויז: “מעיין מאיר עין קוס”.

מעיין הגבורה

מעיין הגבורה נמצא למרגלות היישוב עלי שבשומרון. המעיין שופץ ובמקום נבנו שתי בריכות עגולות לזכרם של בני היישוב אבי ואביטל וולנסקי זכרם לברכה. במקום יש כרם זיתים, שולחנות פיקניק ופינות מוצלות. 

איך מגיעים?
בסמוך ליישוב עלי, מכביש 60.
כִּתבו בוויז: “מעין הגבורה”.

דרום

אשדוד-אשקלון מערב הנגב

גבעת יונה

הנקודה הגבוהה ביותר בעיר אשדוד (50 מטרים מעל פני הים) מאפשרת תצפית מרשימה ומקיפה על האזור. המסורת מספרת שבמקום זה פלט הלוויתן את יונה הנביא מבטנו. בגבעת יונה נמצא קברו של השיח’ נבי יונס בן המאה ה-8. שביל טבעתי נעים יוביל אתכם בין המגדלור הישן של נמל אשדוד, לבין מגדלי מים, משטחי דשא, ספסלים, פסלי פסיפס ומרפסות תצפית לנוף.

איך מגיעים?
למרגלות הגבעה, מרחוב יאיר שטרן, אשדוד.
כִּתבו בוויז: “גבעת יונה”.

שפך נחל לכיש

מהנמל ועד לשפך של נחל לכיש לים משתרע פארק שפך נחל לכיש. זהו פארק טבע עירוני נגיש ונוח ובו טיילת, פינות חמד מוצללות, צמחייה, עמדת צפרות ואטרקציות נוספות. בקטע קצר שאורכו 3.5 קילומטרים, מִגֶשֶר בני ברית ועד החיבור עם הים, הופך הנחל לאיתן בזכות זרימה של מי תהום גבוהים בשילוב עם נקז עירוני. לפארק שתי כניסות עיקריות: המזרחית, משדרות הרצל ליד פארק אתגרים אשדוד; והמערבית, מרחוב לסקוב הסמוך לנמל אשדוד. כניסה זו עדיפה למי שבוחר לטייל בפארק עצמו.

איך מגיעים?

לכניסה המערבית יש לפנות מערבה בצומת אשדוד (כביש 41) ולהמשיך בנסיעה עד נמל אשדוד. לפני שער הנמל פונים דרומה (שמאלה) בדרך לסקוב. לאחר כקילומטר חוצים על גשר את נחל לכיש ומייד פונים שמאלה לרחבת החניה של הפארק.
כִּתבו בוויז: “פארק שפך לכיש”.

חורשת האקליפטוסים של ניצנים

בסמוך ליישוב ניצן יש חורשת אקליפטוסים נעימה ונוחה ובה פזורים שולחנות פיקניק ופינות מוצלות. ליד החורשה משתרעות דיונות חול קסומות המגיעות עד לחוף ניצנים. אפשר לשלב בין פיקניק, טיול קצר בחולות ובילוי בחוף הים. מומלץ לבקר בפסל “יד לאישה הלוחמת” הנמצא בסמוך. ביום העצמאות מתקיימים בניצנים הישנה סיורים ללא תשלום.

איך מגיעים?
כִּתבו בוויז: “חורשת האקליפטוסים, ניצן” (שימו לב שאפליקציית הניווט מובילה אתכם למקום הנכון).

פארק עד הלום

הפארק נמצא בפאתי אשדוד, במפגש שבין נחל האלה לנחל לכיש. למקום חשיבות היסטורית רבה למדינת ישראל: כאן עצרו המצרים במלחמת העצמאות, הם הגיעו “עד הלום”, ומכאן שמו של הפארק. בקרבות במקום נהרגו כ-54 לוחמי גבעתי. בפארק יש ממצאים רבים הקשורים לאותה תקופה: האובליסק, אנדרטה לזכר החיילים המצרים שנהרגו בקרב, פילבוקס בריטי ואנדרטה לחללי גבעתי. בפארק יש מתחם פיקניק ובו שולחנות, מעמדים למנגל, ועצים שנותנים צל.

איך מגיעים?
הפארק סמוך לכביש 4, מחלף עד-הלום.
כִּתבו בוויז: “פארק עד הלום, אשדוד”. 

יער כיסופים

יער כיסופים במערב הנגב משתרע על פני כ-10,000 דונם. גדלים בו עצי אקליפטוס, אורן, אשל ועצי חורש. ביער נבנה מגדל תצפית שמאפשר תצפית של 360 מעלות למרחב כולו: מנתיבות ושדרות, דרך אופקים, קריית גת, דרום הרי חברון ועד ליישובי הרצועה, חאן יונס והיכן ששכנו יישובי גוש קטיף. המקום מוצל, אך אין בו שולחנות פיקניק. 

איך מגיעים?
סמוך לקיבוץ כיסופים.
כִּתבו בוויז: “יער כיסופים”, “המגדל ביער כיסופים”.

דרך נוף הבשור

נחל הבשור הוא הגדול ביותר בנחלי ישראל שנשפך לים התיכון. לנחל שלושה מקטעים של דרכי נוף עבירות לכלי רכב פרטיים. לאורך דרכי הנוף יש חניוני פיקניק רבים, חלקם מונגשים. המקטע הדרומי: ליד צומת צאלים. הגדה השמאלית, המערבית של הנחל. הדרך מסומנת בכחול ולאורכה אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים. מומלץ לערוך פיקניק בחניון המאגרים או בפארק אשכול. המקטע התיכון: ליד קיבוץ מגן. הדרך מסומנת באדום. מומלץ לערוך פיקניק ביער מערך המילואים, בחניון יעקב הררי, בחניון האשל הגדול, במאגר נירים ובבאר דקלים. המקטע הצפוני: מדרום ליער בארי. הדרך המסומנת בכחול. האזור מאופיין בנופי בתרונות. אפשר להתרשם מתצפית מפגש הנחלים גרר והבשור. מומלץ לערוך פיקניק בתל גמה או בבוסתן גרר, ליד באר האנטיליה.

איך מגיעים?
כִּתבו בוויז את שם האתר/החניון שבחרתם. 

יער פלוגות

ביער פלוגות נטועים עצי אקליפטוס ואורנים, ובשטחו עובר נחל לכיש. היער ניטע על חורבת העיירה פאלוג’ה, וניתן להבחין בעצי פיקוס ושיחי צבר שנטעו תושבי העיירה בעבר. ביער עובר שביל אופניים בשם סינגל פלוגות, ויש בו גשר טורקי מעל נחל לכיש ופינות חמד מוצלות. ליד מאגר נתיב הל”ה פזורים שולחנות פיקניק.

איך מגיעים?
כניסה ליד צומת פלוגות, מכביש 35.
כִּתבו בוויז: “יער פלוגות, הבאר”.

באר שבע

שמורת פורה

השמורה משתרעת על פני 12 דונם באפיק של נחל פורה, אחד מיובליו של נחל שקמה. השמורה נמצאת בקו התפר שבין האקלים הים התיכוני לאקלים המדברי ועל כן יש בה שילוב צומח ייחודי. אפשר לטייל ברגל לכיוון תל נג’ילה וגשר הרכבת הטורקית. מומלץ לערוך פיקניק בתוך החורשה המוצלת.

איך מגיעים?
לשמורה אפשר להגיע מכיוון צפון בלבד. בנסיעה לכיוון באר שבע, לאחר שחולפים על פני מחלף מאחז, שבו כביש 6 מתחבר עם כביש 40, יש להמשיך לנסוע על פי שלט ההכוונה.
כִּתבו בוויז: “שמורת פורה חורשה”.

יער יתיר

יער יתיר הוא היער הנטוע הגדול ביותר בישראל, ונטועים בו סוגי עצים רבים: אורן, ברוש, אלה, חרוב ועוד. היער נמצא בקרבת הר עמשא ועשהאל. במקום יש שרידי עבר מרתקים, דרכי נוף, שבילי טיול ופינות חמד. מומלץ לשלב טיול ב”שביל המתקנים החקלאיים”, בחורבת יתיר או בשמורת הר עמשא. חניוני פיקניק מומלצים ומונגשים, שבחלקם יש ברזי מים: חניון יגאל, חניון הבוסתן, מצפור ערמוני, חניון דבורה, מצפור ילדי ישראל, אתר חניון הזיתים.

איך מגיעים?
מכביש 31 בסמוך לצומת שוקת, מכביש מיתר-דרום הר חברון 6002.
כִּתבו בוויז: “יער יתיר” ואת שם החניון שבחרתם.

פארק נחל באר שבע

פארק משוקם של ערוץ נחל באר שבע. במקום יש מדשאות, פינות ישיבה, חורשת עצי נוי, שבילי הליכה, גשרים מעוצבים ושרידי עבר. מומלץ לשלב ביקור בגן הפעמון או במצפה בית אשל.

איך מגיעים?
סמוך ליציאה הדרומית של באר שבע, כביש 25.
כִּתבו בוויז: “פארק נחל באר שבע”.

 

נגב

חניון נחל הרועה (ליד שדה בוקר)

החניון קרוי על שמה של ברברה פרופר, שהייתה חלק מהגרעין המייסד של קיבוץ שדה בוקר. בשנת 1952 בעץ שרעתה את עדרי הצאן של הקיבוץ, נרצחה ברברה על ידי בדואים. קק”ל נטעה חורשה ליד הקיבוץ, וגדלים בה עצי אורן נטוע וגם צמחייה מדברית מקומית כמו עץ האשל ופריחה עונתית של צבעוני המדבר (פורח בחודשים פברואר-אפריל). בסמוך לחניון יש מסלולי טיול: שביל “העיר האבודה” לכיוון מצפה חגי ושבילי אופניים. ביום העצמות, ובכלל, מומלץ לבקר בצריף בן-גוריון או ברחבת קבר ראש הממשלה הראשון. במקום יש חניה נוחה, ספסלי פיקניק, ברז מים ושירותים (אם השירותים סגורים, אפשר להשתמש באלה של תחנת הדלק הסמוכה). שימו לב, לא מומלץ להשאיר את הרכב באזור לזמן רב ללא השגחה. 

איך מגיעים?
החניון נמצא ממול לקיבוץ שדה בוקר, בכביש 40, פחות מקילומטר מצומת חלוקים.
כִּתבו בוויז: “חניון נחל הרועה”.

 

פארק גולדה

הפארק, שמשתרע על פני כ-540 דונם, הוקם כחלק משיקום של שרידי מחצבה. הפארק נקרא על שמה של ראש הממשלה גולדה מאיר, אשר התגוררה לפרקים בקיבוץ, בסמוך לבתה שרה. במקום יש שולחנות פיקניק, ברזייה ופינות מוצלות. בשטח הפארק עובר נחל רביבים, המספר את סיפורו של הנגב בתחילת המאה הקודמת: בית באר משוקם שמתאר את סיפורם של חיילי אנזא”ק (גייסות הצבא האוסטרלים והניו-זילנדים) שלחמו במזרח התיכון במלחמת העולם הראשונה, גשר טורקי מנדטורי על נחל עסלוג’ (הלא הוא נחל רביבים), אנדרטה וקבר שיח’ עזרם וחורשת פלמ”ח צנועה.

איך מגיעים?
בצומת שבין כביש 40 לכביש 222 נפנה לכיוון רביבים, צפון-מערב. לאחר 3 קילומטרים מגיעים לפארק שנמצא בסמוך לכביש.
כִּתבו בוויז: “פארק גולדה”.

פארק אגם ירוחם

הפארק, שמשתרע על פני 4,000 דונם, נמצא בסמוך לעיירה ירוחם. במרכזו אגם מלאכותי שממוקם על תוואי ערוץ נחל רביבים, ומתמלא במי גשמים ושיטפונות. בפארק אפשר לצפות במינים של ציפורי מדבר וציפורים נודדות רבות, כמו האגמיות והברכיות. בפארק הוקם מרכז “דוכיפת” לצפרות ואקולוגיה. בפארק יש שולחנות פיקניק, ברז מים, מתקני משחקים, שבילי אופנים, שירותים (פתוחים לסירוגין) וחניה מסודרת.

איך מגיעים?
בצומת ירוחם, במפגש בין הכבישים 204 ו-225, פנו בכיכר לכיוון מערב ועִקבו אחר השילוט במקום.
כִּתבו בוויז: “פארק אגם ירוחם”.

חניון חולות צבעוניים – המכתש הגדול

החניון נמצא בתוך המכתש הגדול, ובסמוך אליו יש ריכוז מיוחד של חול צבעוני, ומכאן שמו. סלעי החול מושפעים מהמינרלים הקיימים בסלע והם אלה האחראים על הצבעוניות הרבה. במקום גדלה צמחייה מדברית מקומית והיא משתלבת במרחבי הנוף המרשימים של המכתש הגדול. חורשת אקליפטוסים קטנה נותנת מעט צל, ופזורים בה ספסלי פיקניק אחדים, וכן מְכָל אשפה. שימו לב, לא מומלץ להשאיר את הרכב באזור לזמן רב ללא השגחה. בסביבה כמה מסלולי טיול, כמו העלייה לסנפיר הגדול, ונחל חתירה – שביל שסומן בשנים האחרונות.

איך מגיעים?
אפשר להגיע מכיוון ירוחם ולנסוע מזרחה בכביש 225 או מכיוון דימונה מכביש 206 ואז לפנות לכביש 225.
כִּתבו בוויז: “חניון חולות צבעוניים – המכתש הגדול” (שימו לב שאפליקציית הניווט מובילה אתכם למקום הנכון, ולא לחניון דומה במצפה רמון).

 

מצפה רמון

“חורשת המצפה” ליד מצפה הכוכבים

בכניסה למצפה רמון ישנה חורשה שרבים מכירים, אבל רק יודעי סוד מכירים גם את החורשה שבין בית ספר שדה למצפה הכוכבים. מומלץ לקנח בהליכה לאורך שפת מכתש רמון, שנמצא במרחק של כ-50 מטרים מהחורשה. בחורשה נטועים עצים שנותנים צל נהדר, ויש במקום ברז מים. החורשה מבוססת על “לימן” – סוללת עפר מלאכותית שקק”ל נהגה לסלול ברחבי הנגב על מנת לייצר אזורים מיוערים מלאכותיים. תופתעו לגלות, שגם ביום העצמאות יכול להיות קריר בערב ממש כמו באחד מחודשי הסתיו.

איך מגיעים?
יש לחצות את מצפה רמון לכיוון מערב. לאחר היציאה מהיישוב, המשיכו ישר לכיוון בית ספר שדה, בהגיעכם לשלטי הכוונה לבית ספר שדה, המשיכו ישר, לכיוון מצפה הכוכבים. במקום יש שתי חורשות עיקריות: “חורשת המצפה” “וחורשת בועז”.
כִּתבו בוויז: “חורשת המצפה”.

ערבה תיכונה

פארק ספיר

הפארק נמצא בכניסה ליישוב ספיר, בסמוך לכביש הערבה. בכניסה לפארק יש גן פסלים ייחודי, ובהמשכו חורשת עצי באובב ואגם עם בריכה גדולה, אולם המים מליחים ולא ניתן לרחוץ במקום. יש אזור ללינת אוהלים, שירותים, פחי אשפה ועמדות למנגל. יש לתאם מראש הגעה למקום (בטלפון 052-617-0271)

איך מגיעים?
מכביש 90, ליד היישוב ספיר.
כִּתבו בוויז: “פארק ספיר”.

 

מדבר יהודה, ים המלח וערד

פארק ערד

הפארק משתרע על פני 500 דונם וגדלים בו עצי אשל ואקליפטוס. המקום נקרא גם חורשת רן, על שם רן שוחט ז”ל, תושב ערד. במקום פזורים שולחנות פיקניק ולצידם ברז מים.

איך מגיעים?
הפארק צמוד לכביש 31, בסמוך לערד.
כִּתבו בוויז: “פארק ערד”.

אילת

פארק הולנד

בפארק שגודלו 350 דונם, גדלה צמחייה נטועה המותאמת לאקלים מדברי, כמו עצי דום מצרי, שיטה, שיזף וינבוט. המקום עשיר בצמחייה מדברית ואם מתאזרים בסבלנות ושומרים על השקט, אפשר לעקוב אחר בעלי חיים (בעיקר פרוקי רגליים וזוחלים) שנמצאים בפארק. הפארק הוא אתר טבע עירוני שממנו נהנים תושבי אילת. הפארק משולט ומסודר, וסלולים בו שבילי הליכה ושבילי אופניים. פזורות בו כמה פינות מותאמות לפיקניק תחת צל העצים, אך אין בהן שולחנות וספסלים. מומלץ לחפש את המבנה הארכיאולוגי שנקרא “עפיפון” באזור הפארק. הפארק ניטע בזכות תרומה של ידידי קק”ל בהולנד, ומכאן שמו. 

איך מגיעים?
הפארק שוכן בצפון העיר, בסמוך לכביש עוקף העיר.
כִּתבו בוויז: “פארק הולנד”.

חניון הר יהורם

זהו חניון לילה למטיילים בשבילי הרי אילת. בשנים האחרונות ביצעה קק”ל עבודת פיתוח באזור והציבה סהרוני אבן להגנה על הלנים מכלי רכב שחולפים בשביל ומפני הרוח, מקומות נוחים להדלקת מדורה, וברז מטיילים צנוע. מהחניון נפרס לפנינו נוף מרהיב שכולל את הרי אדום, את העיר אילת ואת בקעת הערבה, והוא מאפשר ליהנות מחוויה רגועה. בדרך הזו הגיעה חטיבת הנגב במבצע “עובדה” לכבוש את העיר אילת. אפשר ליהנות מהפיקניק ולדמיין את הלוחמים חוצים את ההרים בדרכם אל העיר במרץ 1949, במבצע האחרון של מלחמת העצמאות.

איך מגיעים?
מהעיר אילת סעו לכיוון ההרים בכביש 12.
כִּתבו בוויז: “חניון הר יהורם”.

map

צפון

מרכז

דרום

map

צפון

מרכז

דרום